25 september 2010

Spillkum och kantarellpaj....



Jajemän, här haglar inläggen tätt:-)) Lovade ju att jag skulle visa bilder på mina senaste inköp. På byrån/bordet i vårt uterum står min fantastiskt stora spillkum. Har letat länge efter en men inte hittat någon som varit i så gott skick att det gått att använda den. Nu hittade jag då en sprillans ny på rean hos Hjärterum. Blev lite glad.



Passade även på att köpa de enkla men söta kökshanddukarna. Jag hittade även en annan grej men den får Ni se först när mitt kök är färdigt:-)

Här kommer några fler bilder från tidigare idag.







Har varit en härlig dag trots väder och vind. Började dagen med att plocka svamp ihop med dottern. Regn och rusk men härligt, härligt. Sedan bar det hemmåt och dax för läxläsning för båda tonåringarna. Medans de läste passade jag på att möblera om i uterummet. Det gamla byrå/bordet som Ni ser på bilderna har stått i källaren ända sedan vi sålde vårt gamla torp. Har inte hittat något riktigt bra ställe att ha det på. Men nu bestämde vi oss i alla fall att ställa upp det men det veta katten om vi ska måla det. Vore nog synd på en sån gammal möbel. Avvaktar nog lite....

Sonen ska laga piroger på hemkunskapen på måndag så vi passade på att lära honom det samtidigt som vi provade ett nytt recept på paj med kantarell och spenat fyllning. Smarrigt, smarrigt. Om Ni vill prova så kommer receptet här.

Pajdeg

150 gr smör
2,5 dl mjöl
vatten

Blanda ihop och låt degen vila i kylskåp minst en timme innan det ska gräddas.
Kavla ut degen och förgrädda i ugn i ca 10 min i 225 grader.

Fyllning

0,5 liter kantareller
1 gul lök
bladspenat efter tycke och smak.
3 dl grädde eller blanda mjölk och grädde lika delar.
3 ägg
2,5 dl riven ost
salt och peppar

Stek kantareller och lök. Salta och peppra. Blanda i bladspenaten. Lägg i pajskalet.
Blanda ihop ägg, grädde och ost. Krydda och häll över kantarellblandningen.
Grädda i ugn i ca 20 min i 200 grader.

Riktigt god höst mat. En god sallad och ett gott bröd till rekommenderas.

Må gott.

Kram Jeanette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar